Azure Azure Disaster Recovery Azure WVD

Azure Virtual Desktop: Disaster Recovery

Avatar
Written by Emre Martin

Felaket ve musibetlerin yakamızı bırakmadığı bu son zamanlarda Azure Virtual Desktop Felaket Kurtarma ve iş sürekliliği (Business Continuity ve Disaster Recovery) senaryolarını konuşmak uygun olur diye düşündüm. BCDR bir kuruluşun ön görülemeyen doğal veya insan faktörü sebebi ile meydana gelebilecek felaket sonrası ve kesintilerde mümkün olduğunca normale yakın, çalışmaya devam edebilmesi için takip edilecek önlem ve planlarların tamamı olarak düşünülenilir. İş sürekliliği ve Felaket kurtarma tanımaları birbirine çok benzesede, iş sürekliliği; felaket sırasında ve sonrasında bir işletmenin nasıl ilerleyeceğini tam olarak özetlerken, Felaket kurtarma; bir işletmenin doğal afet, yangın, terör eylemi veya siber saldırı gibi bir felaket olayına yanıt vermek için uygulamaya koyduğu planları ifade eder.

Bildiğiniz üzere AVD Microsoft’un yönetilen bir servidir; bu sebebten alt yapı ve geleneksel bileşenler için endişelenmeniz gerekmez sadece kendi kaynaklarınızı (Host Pool, Workspace, Session Host Makianaları vs) yönetmeniz ve planlamanız gerekir. AVD servisi ücretsizdir yani servisi kullanabilmek için esktra bir ödeme yapmanız gerekmez ancak Host Pool içerisindeki Session Host makinaları, Kullanıcı profillerinin saklandığı Storage Account gibi Azure Compute bileşenleri için ücretlendirilisiniz. Ücretsiz olan AVD servisinin finansal bir SLA’yı bulunmamasına rağmen Microsoft AVD servisi için %99.9 luk bir kullanılabilirlik sağlamak için elinden geleni yapmaktadır.

Microsoft AVD ‘nin core servisleri için (Web Access, Gateway, Brokeri vb.) %99.9’luk bir kullanılabilirlik sağlarken, iş Sürekliliği ve Felaket kurtarma senaryoları için sahip olduğumuz AVD ortamında biz neler yapabiliriz ?

AVD ortamı için iş sürekliliği ve felaketten kurtarma planı oluşturulurken; Azue bölgesinde bulunan bir veri merkezinde (Data Center) yada bir Azure bölgesinin (Region) tamamında meydana gelebilecek farklı ölçeklerdeki kesinti senaryoları göz önünde bulundurulmalıdır. Yazımızın devamında her iki felaket senaryonda iş sürekliliğini sağlamak için yapılabilecekleri iki ayrı makale olarak inceleyeceğiz.


Azure Virtual Desktop: Veri Merkezi Kesintisi (DataCenter Failure)

Azure Virtual Desktop: Azure Bölgesi Kesintisi (Region Failure)


 

Yazar Hakkında

Avatar

Emre Martin

Cloud Solutions Architect