Azure Network

Azure Network Servisleri-13 Azure CDN

Avatar
Written by Emre Martin

Günlük hayatımızda hepimiz birçok web sitesini ziyaret ediyoruz bazı web siteleri çok hızlı yüklenirken bazılarının yüklenmesi uzun zaman alabiliyor. Bu yavaşlığın; bağlantı hızı, içerik boyutu ve web sitenin host edildiği sunucuya olan mesafemiz gibi pek çok olası sebebi bulunuyor . İşte bu noktada Content Delivery Network (CDN) adını verdiğimiz İçerik Dağıtım Ağını isimli Azure servisi kullanarak web sitemiz sahip olduğu içerikleri kullanıcıya en yakın fiziksel mesafedeki CDN sunucularına kopyalanması yoluyla daha hızlı yüklenen bir web sitesine sahip olmamızı mümkündür.

CDN hizmetini kullanmaya başladığınızda web siteniz içerisindeki statik içerikler hizmet almış oldğınuz CDN sunucularına kopyalanır ve bir içeriğe erişilmek istenildiğinde bu içerik fiziksel olarak size en yakın point-of-presence (POP) lokasyonunda bulunan edge sunucular üzerinden yüklenir. Bu durum web sitenizin daha hızlı yüklenmesini sağlarken diğer bir yandan web sitenizi host ettiğiniz sunucu kaynaklarının daha az kullanılmasını sağlar. Sadece tek bir ülkeden erişilen bir web siteniz varsa CDN kullanımının tabiki performans acısından pek yararlı olmayacaktır. CDN kullanımı performans etkilerinin yanında ekstra bir güvenlik katmanıda sağlamaktadır çünkü web sitenize karşı yapılacak DDOS saldırısı gibi kötü niyetli girişimler CDN sunucusu tarafından karşılanacaktır.

Azure CDN Nasıl Çalışır ?

  1. Kullanıcı bir içeriğe erişmek istediğinde web sitesinin URL adresini kullanarak bir istek gönderir. Bu URL endpoint hostname yada www.azuredocs.com gibi özel bir domain name olabilir. DNS, bu isteği, coğrafi olarak kullanıcıya en yakın olan POP (point-of-presence) konumuna yönlendirir.
  2. Eğer erişilmek istenen içerik POP’daki hiçbir Edge sunucunun önbelleğinde bulunmuyorsa kaynak sunucudan bu dosya ön belleğe alınmak ve isteği yapan kullanıcıya iletilmek üzere talep edilir. Kaynak sunucusu bir Azure Wep App yada başka bir sağlayıcıda host edilen bir web sitesi olabilir.
  3. Kaynak sunucu talep edilen içeriği POP lokasyonundaki edge sunucusuna gönderir.
  4. Edge sunucu istenen içeriği ön belleğine alarak isteği yapan kullanıcıya (Alice) iletir. Cache’lenen içerik TTL süresinin bitimine kadar edge sunucusu üzerinde kalır. TTL süresi kaynak sunucusu tarafından CDN’e bildirilmediyse varsayılan olarak bu süre yedi gündür. TTL süresi bitene kadar aynı içerik tekradan ön belleğe alınmaz eğer web sitenizin içeriği kısa süreler içerisinde değiştirilecekse TTL süresinin daha kısa yapılandırılması gerekir.
  5. Aynı içeriğe aynı URL ‘i kullanarak erişmek isteyen kullanıcılar direk olarak POP lokasyonundaki aynı edge sunucusuna isteğini gönderekcektir.
  6. Eğer içeriğin TTL süresi dolmamış ise POP lokasyonundaki edge sunucu ön belleğinde bulunan bilgiyi kullanıcılara iletecektir.

Azure CDN’in başlıca avantajları:

Şu anda, Azure CDN’nin dünya çapında 80’den fazla şehirde sunucuları bulunmaktadır, tam listeye buradan ulaşabilirsiniz. Eğer içinde bulunduğunuz lokasyonda Microsoft CDN network’ü bulunmuyorsa Verizon yada Akami CDN networklerinide kullanabilirsiniz.

Görüşmek üzere.

 

Yazar Hakkında

Avatar

Emre Martin

Cloud Solutions Architect